Strona używa plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z serwisu oraz dla celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody.
Wydarzenie w przeszłości
Jak zoptymalizować zużycie energii elektrycznej – spotkanie producentów w Twinings
Fabryka producenta herbaty Twinings w Swarzędzu działa od ponad sześciu lat. Zatrudnienie znajduje w niej 300 osób (w tym 270 przy produkcji), a w przeciągu roku fabryka produkuje 13 miliardów torebek, z których 99% jest eksportowanych do ponad 90 krajów.
Zakład został wybudowany w latach 2008-2010 w Swarzędzu, na wschód od Poznania, terenie sąsiadującym z fabrykami Volkswagena oraz Imperial Tobacco. Firma Twinings – zrzeszona w Associated British Foods – została założona przez Thomasa Twininga w 1703 roku, i obecnie jest trzecią na liście najlepiej sprzedających się marek herbat (po Lipton i Tetley). W Swarzędzu produkuje 400 różnych mieszanek, sprzedawanych w formie torebek, piramid oraz pod postacią luźnych liści.
Celem spotkania, które odbyło się 21 kwietnia 2017 r., było zebranie osób decyzyjnych w kwestii zużycia energii w zakładach produkcyjnych znajdujących się na terenie Wielkopolski. Przedstawione zostały dwie prezentacje – jedną z nich zrealizował ekspert dystrybutora energii, firmy Enea, drugą prelegent firmy prawniczej / konsultingowej KDG Piotr Bober.
Poprzedzając główną część spotkania, dyrektor zakładu Twinings Artur Kanigowski przedstawił historię fabryki znajdującej się w Swarzędzu, a także podkreślił jej istotny wkład w silną pozycję, jaką posiada na rynku napojów AB Foods.
Sławomir Dorożko oraz Mateusz Kowalski reprezentujący firmę Enea poruszyli temat interwencyjnej redukcji zapotrzebowania mocy u odbiorców (DSR), czyli programie ograniczania mocy, za co w zależności od wariantu otrzymuje się wynagrodzenie za gotowość do redukcji i/lub samą redukcję. Celem DSR jest wyeliminowanie przerw w dostawie energii elektrycznej podczas najgorętszych miesięcy w przeciągu roku, kiedy chłodzenie generatorów jest najbardziej problematyczne. Dr Piotr Bober oraz dr Jacek Masiota reprezentujący KDG Piotr Bober wspomnieli o rozwiązaniach prawnych, z których mogą skorzystać producenci, ubiegając się o rekompensatę strat w przypadkach, gdy produkcja została przerwana z powodu przerwy w dostawie energii. Najważniejszym elementem zapewniającym bezpieczeństwo finansowe firmy w tym kontekście jest odpowiednio przygotowany kontrakt z dostawcą energii, powiedział dr Bober.
Po zakończeniu panelu dyskusyjnego poświęconego zachowaniu równowagi pomiędzy dostawcami energii a jej intensywnymi użytkownikami, nadszedł czas na wizytę fabryki, część ważną dla każdego spotkania grupy producentów przemysłowych.
Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób Twinings miesza oraz pakuje herbatę – zaczynając od najlepszych bestsellerów, takich jak klasyczne English Breakfast i Lady Grey, aż po aromatyzowane herbaty owocowe. Przytoczono wiele interesujących faktów; każda partia English Breakfast składa się z nieco odmiennych kompozycji siedmiu lub ośmiu herbat, niemniej dzięki ludzkiej ekspertyzie mamy pewność, że smak pozostaje niezmienny. W erze wszechobecnej automatyzacji (palety pakowane są przez roboty, a pudełka herbaty przesuwane są do właściwych miejsc za pomocą przenośników taśmowych - niczym małe ciężarówki na autostradach), nie ma żadnego substytutu dla ludzkich kubeczków smakowych!
Galeria zdjęć
Miejsce:
R. Twining and Company sp. z o.o., ul. Rabowicka 29/31, Swarzędz - Jasin
Organizator:
BPCC, R. Twining and Company